Vergeet prosecco, gin tonic, speciaalbier en radler. Dit voorjaar gaan we bij De Kaaskamer aan de cider. De frisse appeldrank is bezig Nederland te veroveren. En dat terwijl cider al duizenden jaren bestaat. De Grieken en Romeinen dronken het al.
Cider wordt gemaakt van appels, het liefst zo rijp mogelijk. De smaak wordt beïnvloedt door het blenden van verschillende appelrassen. Wereldwijd zijn er 4000 soorten en daarvan zijn er 300 in Bretagne en Normandië te vinden. Niet voor niets maken ze daar de lekkerste ciders.
En wie cider zegt, zegt camembert. In de wereld van foodpairing geldt: ‘if it grows together, it goes together’. Neem nou onze Camembert de Normandie. Een prachtige en krachtige rauwmelkse witschimmel. Hij wordt op nog geen vijf kilometer afstand van het plaatsje Crouttes gemaakt. En laten wij daar nou net onze cider vandaan halen. Cidre brut fermier Galotière, mooi droog en sprankelend fris. De biologisch gecertifieerde cider doet het goed als begeleider van gerechten, als aperitief én is dus zalig met boeren camembert.
Enfin, camembert en cider uit Normandië dus. De Normandiër drinkt trouwens gemiddeld tien liter cider per jaar. Dat is vijf keer zo veel als in de rest van La France. Maar geef ze eens ongelijk.
Proost.