fbpx

SIGN IN YOUR ACCOUNT TO HAVE ACCESS TO DIFFERENT FEATURES

FORGOT YOUR PASSWORD?

FORGOT YOUR DETAILS?

AAH, WAIT, I REMEMBER NOW!
  • LOGIN
  • NederlandsNederlands
    • English English
  • No products in cart.

De Kaaskamer van Amsterdam

  • Home
  • Webshop
    • Mijn account
    • Winkelmand
    • Afrekenpagina
  • Kazen
  • Winkel
  • Lunch
  • Horeca
  • Blog
  • Contact
  • Home
  • De-Kaaskamer-Amsterdam
  • De kazen van het Massif du Mont d’Or
 
0
2020 / Published in De-Kaaskamer-Amsterdam

De kazen van het Massif du Mont d’Or

De herfst luidt altijd een smakelijke broedertwist in tussen Frankrijk en Zwitserland: de kazen van het Massif du Mont d’Or. De Fransen claimen dat ze dit procedé hebben uitgevonden, terwijl aan weerszijden al honderden jaren twee types kaas worden gemaakt: Mont d’Or (Frankrijk) en Vacherin Mont d’Or (Zwitserland).

In de lente en zomer maken de Franse en Zwitserse boeren van de Jura respectievelijk Comté en Gruyère. Tijdens de herfst en de winter staan de koeien minder buiten en eten ze minder vers gras. In deze periode gaan de Comté- en Gruyère-mallen naar de zolder en maken de ‘fruitières’ – kleine  kaascoöperaties waar boeren hun melk naartoe brengen – daarom aromatische kaas: Mont d’Or en Vacherin Mont d’Or.

Op de foto zie je links Mont d’Or zoals ze het aan de Franse kant maken. Een romige aromatische kaas met milde zuren en een verfijnde aardse smaak door de tannine uit de rand van sparrenschors. Deze kaas is werkelijk zo veelzijdig! Sec heeft Mont d’Or al een zalig rijke smaak en textuur, en verwarmd kun je hemels dippen. Mont d’Or laat zich ook heerlijk op smaak brengen met rozemarijn of knoflook en je kunt nog een stapje verder gaan naar een fondue avant la lettre met wat witte wijn. ‘Schat, we gaan gourmetten!’

Aan de Zwitserse zijde van het Massif maken ze Vacherin Mont d’Or, in de volksmond gewoon bekend als Vacherin. Deze kaas wordt ook gerijpt met een band van sparrenhout, maar in grote wielen zoals we die kennen van de brie. Vacherin is mild aromatisch en zoetig, met een karakteristieke licht-zure smaak. De korst blijft altijd wat vochtig omdat de kaas zo lekker zacht is en ons beloond door na het aansnijden geweldig te gaan lopen. Hierdoor is het een van die gevierde favorieten van Europa.

Traditioneel eet je deze kazen warm, met gekookte aardappels of als fondue met brood en aanverwante lekkernijen. Of gewoon op kamertemperatuur als aperitief; lekker met usual suspects Riesling en Gewurztraminer, maar probeer ook eens een Beaujolais Nouveau of een Crémant d’Alsace!

Tagged under: Comté, Franche-Comte, fruitières, Gewurztraminer, Gruyère, Jura, Riesling

What you can read next

Barts-Boekje-de-kaaskamer-van-Amsterdam-550x310
De Kaaskamer van Amsterdam in Bartsboekje
Stilton, Vijgen in Port en… Port.
Pecorino-Kaaskamer-2
De Kaaskamer van Amsterdam op Sardinië

Search

Categories

  • De-Kaaskamer-Amsterdam

Recent Posts

  • Emmentaler AOP: de Grote Vriendelijke Reus

    Voor de herfst en winter halen we altijd de ech...
  • De kazen van het Massif du Mont d’Or

    De herfst luidt altijd een smakelijke broedertw...
  • Saint-Marcellin: Tijdloze kaas, zo in een bakje

    Saint-Marcellin is een uitdagend kaasje –...
  • Natuurboerderij Eytemaheert

    In de kop van Drenthe staat sinds 2015 kringloo...
  • Geitenkaas uit de Loire

    Kaas is cultuur, en geitenkaas is dé cultuur va...

Archives

  • november 2020
  • oktober 2020
  • september 2020
  • juli 2020
  • juli 2019
  • oktober 2018
  • maart 2018
  • november 2017
  • oktober 2017
  • augustus 2017
  • juni 2017
  • maart 2017
  • september 2016
  • juli 2016
  • juni 2016
  • mei 2016
  • april 2016
  • maart 2016
  • februari 2016
  • januari 2016
  • december 2015

Runstraat 7, 1016 GJ Amsterdam 

KVK: 72399287
Tel: 020-6233483

All rights reserved, De Kaaskamer van Amsterdam, 2019

Monday: 12:00 – 6:00 pm
Tuesday/Friday: 09:00 am – 6:00

Saturday: 9:00 am – 5:00 pm
Sunday: 12:00 pm – 5:00 pm

  • Home old 2
  • Winkel
  • Lunch
  • Horeca
  • FAQ
TOP