fbpx

FORGOT YOUR DETAILS?

FAQ

Kaaskamer meest gestelde vragen:

Welke kaas is veilig voor zwangeren?

Harde kaas is veilig voor zwangeren. Harde kaas heeft een hoge zuurgraad en hierdoor kan de Listeria bacterie niet overleven.

Kan het gewicht van een pakketje kaas verschillen ?

Zodra uw bestelling bij ons binnen is wordt de kaas met de hand afgesneden. Omdat dit handmatig gebeurt kunnen de kazen niet altijd het exacte gewicht hebben. Er kunnen kleine verschillen ontstaan. Wij zorgen er in ieder geval voor dat het totaalgewicht van uw pakket overeenkomt met de hoeveelheid die u heeft besteld.

Wat is het verschil tussen Jonge Kaas, Oude Kaas en Overjarige kaas?

Wettelijk is kaas aan minimum leeftijden gebonden.

Jong : 4 weken,
Oud: 10 maanden,
Overjarig : 1 ouder dan 1 jaar
Wij hanteren hogere normen. Zo is onze oude kaas minimaal 2 jaar gerijpt en onze overjarige kaas tussen de 3 en 4 jaar! Dit komt de smaak ten goede.

Wat is het verschil tussen gepasteuriseerde kaas en kaas van rauwe melk ?

Kaas gemaakt van melk van koeien die afkomstig zijn van verschillende boeren moet worden gepasteuriseerd (enkele seconden verhitten tot 72 graden).

Een boer die kaas maakt van de melk van zijn eigen koeien mag rauwmelks werken (verwarmen tussen 32 en 35 graden). Naarmate de melk op een hogere temperatuur verhit wordt, wordt een hoger percentage goede bacterieen gedood. Bacteriën zijn belangrijk voor de smaakontwikkeling van kaas. Hierdoor smaakt gepasteuriseerde kaas iets zoeter dan kaas die gemaakt is van volle rauwe melk.

Wat maakt boerenkaas boerenkaas?

De boerenkazen die wij verkopen komen rechtstreeks van boeren die wij persoonlijk kennen. De melk die gebruikt wordt voor het maken van kaas komt van hun eigen koeien. 90% van deze boeren maakt nog echte rauwmelkse boerenkaas om de smaak zoveel mogelijkte behouden. De overige 10% pasteuriseert de melk een paar seconden.

Sommige kazen ruiken zo sterk, wat kan ik daaraan doen?

Bepaalde kazen hebben een sterk aroma, vooral wanneer de kaas net uit de vacuum verpakking is gehaald. Dit is normaal. Wanneer u de kaas even laat “ademen” trekt de sterkste geur vanzelf weg. Sterk aromatische kazen kunt u het beste in een plastic, afgesloten bak in de koelkast bewaren.

Kan ik iets doen met een restje kaas ?

Het laatste stukje kaas kan een beetje hard worden of uitdrogen. U kunt het plastic er dun afsnijden, de kaas raspen en over de maaltijd strooien.

Wat zijn die witte puntjes in de kaas ?

De witte puntjes die tussen uw tanden knarsen zijn concentraties van zout en kalk. Deze ontstaan na 1 jaar rijping. Dit is zeker geen schimmel!

Kan ik de korst van de kaas eten?

De korst van kaas is niet eetbaar. De korst van de kaas bestaat uit een luchtdoorlatende (ademende), plastic coating. Deze coating wordt aangebracht nadat de kaas is gemaakt en gedroogd. De coating zorgt ervoor dat de kaas rustig kan rijpen en er geen schimmelvorming ontstaat.

Hoe kan ik de kaas het beste bewaren?

Gevacumeerde kaas kunt u in de koelkast zeker 2 maanden bewaren. Wanneer de kaas uit de vacuum verpakking is gehaald adviseren wij u om de kaas binnen 2 weken te consumeren. Mocht zich eventueel schimmel vormen dan kunt dit met een mesje wegsnijden. Schimmel ontstaat eerder bij jonge kaas dan bij oude kaas.

Wat betekent 40+ of 48+ ?

Deze getallen zeggen iets over het vetgehalte van de kaas. Het vetgehalte wordt aangegeven als percentage in de droge stof van de kaas. Zo is Goudse kaas een 48+ kaas en een Leidse kaas een 40+ kaas. Absoluut betekent dit ongeveer 25% en 23 % vet.

Waarom is kaas van koemelk geel of oranje en geitenkaas wit?

Gras bevat van nature caroteen (wortelextract) en caroteen geeft kaas die is gemaakt uit koemelk een gele of oranje kleur. Geiten filteren het caroteen uit de melk, hierdoor is de kaas wit van kleur.

Moet Hollandse kaas in de koelkast worden bewaard?

Wij adviseren de Hollandse kaas direct na ontvangst uit de vacuum verpakking te halen en te verpakken in het meegeleverde kaaspapier. Bewaar de kaas hierna in de koelkast.
Voor een optimale smaak adviseren wij u de kaas 1 uur voor consumptie uit de koelkast te halen.

Moet ik blauwaderkaas in de vacuum verpakking laten?

Blauwaderkaas heeft zuurstof nodig zodat de blauwschimmelcultuur zich goed kan ontwikkelen. Wij adviseren de blauwaderkaas bij ontvangst direct uit de verpakking te halen en te verpakken in het meegeleverde kaaspapier. Bewaar de kaas hierna in de koelkast.

Wat moet ik doen als er schimmel op de kaas ontstaat ?

Om schimmelvorming te voorkomen bevelen wij aan de kaas “rondom” te snijden. Wanneer er toch schimmel ontstaat kunt u dit wegsnijden.

Hoe herken ik schimmel op de kaas?

Schimmel is te herkennen aan witte, groene of blauwe pluisjes. De schimmel kunt u wegsnijden en de kaas kunt u gewoon consumeren. Let op! Kaas heeft ook vaak witte puntjes. Dit is geen schimmel maar zout en kalk en dit is normaal.

Wat moet ik doen als de kaas niet meer goed gevacumeerd is?

Kaas waarvan de vacuum verpakking beschadigd is kunt u het beste als eerste consumeren.

Hoe lang blijft de kaas houdbaar?

Onze producten worden met veel zorg verpakt. De kazen worden gevacumeerd (luchtdicht verpakt), waardoor de houdbaarheid ongeveer 2 maanden bedraagd. Buiten de vacuum verpakking blijft de kaas ongeveer 3 weken houdbaar in de koelkast.

Verpak de kaas, wanneer deze uit het vacuum is gehaald, in het bijgeleverde kaaspapier.

Contact de Kaaskamer van Amsterdam

Contact Information

Meer dan 350 soorten kaas in het hartje van Amsterdam.

Runstraat 7 1016 GJ Amsterdam
Tel: 020 623 3483
KVK: 33016933

Tel: 020 623 3483
info@kaaskamer.nl

TOP