Goede voeding; de do’s en dont’s vliegen je om de oren. Diëtisten, sportinstructeurs, voedingscoaches, chef-koks en BN’ers voeren je tips via boeken, programma’s, schema’s en cursussen. Maar eigenlijk is het heel simpel. Als je volgens de ‘Schijf van Vijf’ eet krijg je alle benodigde voedingsstoffen binnen om fit voor de dag te komen.
Het gaat om de juiste balans tussen mineralen, vitamines, koolhydraten, vetten, vezels en eiwitten. De Schijf van Vijf bestaat uit 5 vakken vol goede producten om uit te kiezen. Kies elke dag genoeg uit elk vak en zorg dat je voldoende varieert, dan krijgt je lijf wat het nodig heeft.
Het belang van zuivel wordt in de nieuwe schijf van vijf ook weer goed zichtbaar. Het Voedingscentrum adviseert dagelijks gebruik halfvolle melk, magere yoghurt en, jawel, kaas! Wekelijks kun je deze een paar vervangen voor volle zuivelproducten.
Ook ongezouten noten zijn goed voor je vanwege de onverzadigde vetten. Het advies is om elke dag wat te eten.
Wij kennen de schijf van vijf trouwens ook als een kaasplateau. Een witschimmel, blauwader, roodgewassen, geiten en harde kaas. Maar dat bewaren we voor een volgende keer.