fbpx

SIGN IN YOUR ACCOUNT TO HAVE ACCESS TO DIFFERENT FEATURES

FORGOT YOUR PASSWORD?

FORGOT YOUR DETAILS?

AAH, WAIT, I REMEMBER NOW!
  • LOGIN
  • NederlandsNederlands
    • English English
  • No products in cart.

De Kaaskamer van Amsterdam

  • Home
  • Webshop
    • Mijn account
    • Winkelmand
    • Afrekenpagina
  • Kazen
  • Winkel
  • Lunch
  • Horeca
  • Blog
  • Contact
  • Home
  • De-Kaaskamer-Amsterdam
  • Geitenkaas uit de Loire
 
0
2020 / Published in De-Kaaskamer-Amsterdam

Geitenkaas uit de Loire

Kaas is cultuur, en geitenkaas is dé cultuur van het Loiredal. Ja, het bestaat uit 32 wijngebieden met een slordige 87 (!) AOC’s en VDQS’, maar er komen vooral zes verfijnde AOP-geitenkazen vandaan (van de in totaal 48) die gelden als publiekslievelingen bij novice en snob. Saillant detail is dat in het Loiredal meer dan 100 miljoen kilo geitenkaas per jaar wordt geproduceerd – versus 750km2 aan wijngaarden, maar laten we mekaar niet vooringenomen noemen. In een duister verleden schijnen zuidelijke overheersers verjaagd te zijn uit Frankrijk. Na het vertrek zijn hun geiten achtergebleven, en kennelijk in combinatie met geweldige receptuur voor geitenkaas. Een wonderlijke geschiedenis, maar tegenwoordig kijken we nergens meer van op.

Op de foto staan drie AOC-geitenkazen uit de Loire die we momenteel in stock hebben: Crottin Chauvignol, Sainte Maure en Selles sur Cher. We lopen ze bij langs, maar je kunt ook gelijk naar de link die onderaan staat om je plank online te regelen.

Helemaal rechts op de foto zie je Selles-sur-Cher: een geitenkaas die jong (stevig en fris) al gegeten kan worden, maar die na enige rijping pikanter wordt en een zachte klei-structuur krijgt. De korst heeft een lichte bite, en de kaas heeft naast een zoute ook een bescheiden zoet-zure smaak. In het midden liggen bolletjes Crottin, oftewel Crottin de Chavignol. Deze traditionele kaasjes staan bekend om hun bite, en de aangename balans tussen zuur en zout. Jong zijn het wollige witte bolletjes die heerlijk fris-zuur smaken, en na enige tijd worden ze harder en pikanter, met meer diepgang onder de korst. In de linkerhoek, ten slotte, ligt Sainte-Maure de Touraine, ‘maar zegt u maar gewoon Sainte-Maure’. Deze geitenkaas smelt op de tong. Saint-Maure is iets zachter en zouter dan de andere twee, en heeft een licht walnoot aroma.

Deze kazen zijn heerlijk met een sauvignon blanc uit de Loire, en natuurlijk met Kaatjes vijgencompote.

Tagged under: Crottin de Chavignol, geitenkaas, Loire, Sainte-Maure, Sauvignon Blanc, Selles-sur-Cher

What you can read next

Bleu_de_Termignon
Kaas marcheert altijd
Emmentaler AOP: de Grote Vriendelijke Reus
kaaskamer-amsterdam-cheese-lunch-broodjes-speciale-kaas-80
SAY, CHEESE! KAASWINKELEXPLOSIE IN AMSTERDAM

Search

Categories

  • De-Kaaskamer-Amsterdam

Recent Posts

  • Emmentaler AOP: de Grote Vriendelijke Reus

    Voor de herfst en winter halen we altijd de ech...
  • De kazen van het Massif du Mont d’Or

    De herfst luidt altijd een smakelijke broedertw...
  • Saint-Marcellin: Tijdloze kaas, zo in een bakje

    Saint-Marcellin is een uitdagend kaasje –...
  • Natuurboerderij Eytemaheert

    In de kop van Drenthe staat sinds 2015 kringloo...
  • Geitenkaas uit de Loire

    Kaas is cultuur, en geitenkaas is dé cultuur va...

Archives

  • november 2020
  • oktober 2020
  • september 2020
  • juli 2020
  • juli 2019
  • oktober 2018
  • maart 2018
  • november 2017
  • oktober 2017
  • augustus 2017
  • juni 2017
  • maart 2017
  • september 2016
  • juli 2016
  • juni 2016
  • mei 2016
  • april 2016
  • maart 2016
  • februari 2016
  • januari 2016
  • december 2015

Runstraat 7, 1016 GJ Amsterdam 

KVK: 72399287
Tel: 020-6233483

All rights reserved, De Kaaskamer van Amsterdam, 2019

Monday: 12:00 – 6:00 pm
Tuesday/Friday: 09:00 am – 6:00

Saturday: 9:00 am – 5:00 pm
Sunday: 12:00 pm – 5:00 pm

  • Home old 2
  • Winkel
  • Lunch
  • Horeca
  • FAQ
TOP