fbpx

SIGN IN YOUR ACCOUNT TO HAVE ACCESS TO DIFFERENT FEATURES

FORGOT YOUR PASSWORD?

FORGOT YOUR DETAILS?

AAH, WAIT, I REMEMBER NOW!
  • LOGIN
  • NederlandsNederlands
    • English English
  • No products in cart.

De Kaaskamer van Amsterdam

  • Home
  • Webshop
    • Mijn account
    • Winkelmand
    • Afrekenpagina
  • Kazen
  • Winkel
  • Lunch
  • Horeca
  • Blog
  • Contact
  • Home
  • De-Kaaskamer-Amsterdam
  • Heroïnekaas: verslaving was nog nooit zo lekker
 
0
2020 / Published in De-Kaaskamer-Amsterdam

Heroïnekaas: verslaving was nog nooit zo lekker

In de heuvels van Cuneo, halverwege tussen Nice en Turijn, maakt Beppino Ocelli al jaren een hele trits kazen. Hoewel zijn naam beelden oproept van de laatste wollige dorpsvader van Noord Italië, of een uitgerangeerde circusdirecteur – of allebei, het is 2020 – is de beste man geroemd door zijn synthese tussen modern en authentiek kaasmaken. En hoewel dit soms al voldoende is voor een heftige discussie over smaak en hoe het hoort, wordt Ocelli bij de Kaaskamer vooral verguisd omdat hij ons hopeloos verslaafd heeft gekregen aan Testun in Foglie di Castagno, oftewel gerijpte geitenkaas in kastanjeblad.

Beppino Ocelli maakt een vijfentwintigtal zuivelproducten van Italiaanse heuvel- en Alpenmelk, waaronder ook de beroemde Alpineboter waarmee hij in de jaren 70 succesvol is geworden. Zo zijn er twee typen Castelmagno (blauw) mét D.O.P. en een Robiola, maar maakt hij ook veel kazen die worden gerijpt met extravagante ingrediënten op de korst, zoals whiskey-gerstemout, ‘Maggengo-hooi’, of een combinatie van zuidvruchten en muskaatdruiven.

Hij gebruikt voor zijn kazen vaak een combinatie van melktypen, zoals van koe en schaap, of van koe, schaap én geit. (Testun al Barolo is er zo een, en wordt gerijpt in de most van Barolo-wijn.) Het mengen van melk is juist weer traditioneel, omdat heul heul vroeger verschillende herders in de heuvels rond een vallei vaak de zuivel van hun kuddes mengden. Zo konden ze hun zuivel langer bewaren, door samen kaas te maken en dit naar ratio te verdelen.

Capra di Castagno is zo verslavend lekker dat goede vriendin van de winkel Nel de kaas tot heroïnekaas heeft gedoopt. En zo’n krachtige associatie is onuitwisbaar. Deze geuzennaam past de kaas als gegoten: professore pazzo Ocelli gebruikt een mix van geitenmelk en koemelk, die circa anderhalf jaar wordt gerijpt, en dan wordt ingelegd met verse kastanje bladeren. Het vocht uit deze bladeren trekt in de kaas, en het resultaat is een stevige, brokkelige kaas die uitdagend zoet en aards smaakt. De combinatie met aroma’s van noten maakt het helemaal af en laat je niet meer los. Deze kaas omarm je bijvoorbeeld met rosé, maar is ook heerlijk met stoere bieren zoals dubbel en stout.

Bij de Kaaskamer kunnen we je plank verfraaien met Capra di Castagno en Testun al Barolo van Ocelli.

Tagged under: DOP, geitenkaas, Kaaskamer, kaasplank, kastanjeblad, Ocelli, uitdagend lekker

What you can read next

Camembert & Cider
sicilië-kaas-kaaskamer-1024x458
All you can Italië
Pecorino-Kaaskamer-2
De Kaaskamer van Amsterdam op Sardinië

Search

Categories

  • De-Kaaskamer-Amsterdam

Recent Posts

  • Emmentaler AOP: de Grote Vriendelijke Reus

    Voor de herfst en winter halen we altijd de ech...
  • De kazen van het Massif du Mont d’Or

    De herfst luidt altijd een smakelijke broedertw...
  • Saint-Marcellin: Tijdloze kaas, zo in een bakje

    Saint-Marcellin is een uitdagend kaasje –...
  • Natuurboerderij Eytemaheert

    In de kop van Drenthe staat sinds 2015 kringloo...
  • Geitenkaas uit de Loire

    Kaas is cultuur, en geitenkaas is dé cultuur va...

Archives

  • november 2020
  • oktober 2020
  • september 2020
  • juli 2020
  • juli 2019
  • oktober 2018
  • maart 2018
  • november 2017
  • oktober 2017
  • augustus 2017
  • juni 2017
  • maart 2017
  • september 2016
  • juli 2016
  • juni 2016
  • mei 2016
  • april 2016
  • maart 2016
  • februari 2016
  • januari 2016
  • december 2015

Runstraat 7, 1016 GJ Amsterdam 

KVK: 72399287
Tel: 020-6233483

All rights reserved, De Kaaskamer van Amsterdam, 2019

Monday: 12:00 – 6:00 pm
Tuesday/Friday: 09:00 am – 6:00

Saturday: 9:00 am – 5:00 pm
Sunday: 12:00 pm – 5:00 pm

  • Home old 2
  • Winkel
  • Lunch
  • Horeca
  • FAQ
TOP