Onlangs was De Kaaskamer in Napels, Campanië. Deze Italiaanse provincie werd ook wel ‘Campania Felix’ genoemd, het vruchtbare platteland. Dat hadden we snel door. We dronken heerlijke lokale wijn zoals Greco di Tufo en de rode Taurasi, en aten tomaten vanaf de Vesuvius. Waar we het meest van genoten was de enige echte Pizza Napoletana met de lekkerste mozzarella ter wereld die – zeggen wij niet zonder enige trots – verkrijgbaar is bij De Kaaskamer.
De Napoletanen zijn vooral trots op het complete gerecht, de Pizza Napoletana. Zij claimden in de 16e eeuw dit platte brood, waarvan verschillende varianten al sinds het stenen tijdperk gegeten worden. Zij noemden het ‘pizza’ en, al was het van origine een snack voor de armeluitjes, tegenwoordig staan de geslaagde zakentypes met hun koffertje in de rij bij Gino Sorbillo, Pizzeria Starita of Antica Pizzeria Port’Alba uit 1830 (de tijd waarin de pizza nog zoet was).
De introductie van de tomaat na het ontdekken van Amerika zorgde voor de wereldberoemde pizza zoals wij die nu kennen. Aanvankelijk sceptisch over de rode vrucht uit de nachtschade familie, begonnen de armen er toch maar van te eten. Het verhaal gaat dat een koekenbakker uit Napels ter ere van het bezoek van Koningin Margherita van Savoye de pizza opleukte met de Italiaanse driekleur. De ‘Margherita’ was geboren, een pizza met tomaten, mozzarella en basilicum.
De Napoletanen zijn net zo trots als serieus, en stichtten de “Associazione Verace Pizza Napoletana”. Deze club ziet toe op de regels van het pizza maken (houtoven, handkneden, max. 35cm doorsnee, min. 3.5mm dikte), maar sommige bakkers hanteren nog strengere regels. Wij vonden het heerlijk hoor, die tomaten van de vulkaangrond rondom de Vesuvius, maar we proefden niet of de olie er al dan niet tegen de klok in opgedruppeld was.
Wat we wel proefden was de Mozzarella di Bufala Campana PDO die er rijkelijk overheengesmolten was. De Kaaskamer verkoopt namelijk een heerlijke ‘Bufala’ uit Campanië van La Contadina (youtube), dus we vonden het erg leuk om deze keer eens kaas in context te eten. Kaas in context, misschien een leuk terugkerend thema voor het Kaaskamer blog?