Een wijs man zei ooit over Noormannen. “In summer they fish and they make love to their women. And in winter they don’t fish.” Een schitterende quote maar de man had het mis. De Noren doen meer dan dat. Het bewijs heet Gjetost.
Gjetost is zonder twijfel de populairste kaas van Noorwegen. Hij werd in 1863 voor het eerst gemaakt en is sindsdien Scandinavisch cultureel erfgoed.
Eigenlijk is Gjetost geen echte kaas. Dit heeft alles te maken met de productie. Gjetost wordt gemaakt van wei, geitenmelk, room en gekarameliseerde melksuiker.
Net zo bijzonder als de bereiding van Gjetost is de kleur en de vorm. De vierkante bruine ‘kaas’ ziet eruit als boetseerklei of een stuk zeep. En de smaak doet denken aan salmiak. Gjetost heeft een zoete bijna toffee-achtige caramelsmaak.
Wat voor Hollandse kaas geldt, gaat ook op voor Noorse Gjetost. Het is niet allemaal even goed en lekker. Onze eigen kaasgoeroe Loek, trok vorige maand met een camper door Noorwegen. Aldaar heeft hij de Kerland Osteproducent bezocht en is hij terug gekomen met serieuze Gjetost van 100% geitenmelk.
Terwijl de Noren elke ochtend opstaan met Gjetost, drinken wij van de Kaaskamer er het liefst een biertje bij. Bockbier of Guinness. Maar Gjetost gaat ook goed samen met koffie, een bolletje vanille-ijs en uiteraard… knäckebröd.