fbpx

SIGN IN YOUR ACCOUNT TO HAVE ACCESS TO DIFFERENT FEATURES

FORGOT YOUR PASSWORD?

FORGOT YOUR DETAILS?

AAH, WAIT, I REMEMBER NOW!
  • LOGIN
  • NederlandsNederlands
    • English English
  • No products in cart.

De Kaaskamer van Amsterdam

  • Home
  • Webshop
    • Mijn account
    • Winkelmand
    • Afrekenpagina
  • Kazen
  • Winkel
  • Lunch
  • Horeca
  • Blog
  • Contact
  • Home
  • De-Kaaskamer-Amsterdam
  • Kaas marcheert altijd
 
0
2017 / Published in De-Kaaskamer-Amsterdam

Kaas marcheert altijd

Lang geleden, halverwege de 18e eeuw, maakten Italiaanse boeren in de bergen van de Piemonte ‘Morianignhi’. Deze kaas werd gemaakt van zowel geiten-, schapen- als koemelk of een mengsel van de drie. Het bijzondere van deze kaas was dat hij via een natuurlijk proces blauwschimmels kreeg. En dus niet, zoals Roquefort of Stilton, op kunstmatige wijze.

De kaas was populair en ging zelfs de grens over. De receptuur kwam uiteindelijk terecht in de Franse Savoye. Een tocht dwars door de Alpen. Hier gingen de Fransen halverwege de 20e eeuw zélf aan de slag met de receptuur en noemden de kaas Blue de Termignon. Vernoemd naar het dorpje waar vandaag de dag nog geen 500 mensen wonen maar waar de kaas nog steeds gemaakt wordt.

Blue de Termignon wordt tegenwoordig alleen nog van rauwe koemelk gemaakt. Melk uitsluitend van de runderrassen Abondance of Tarine. De koeien grazen op zo’n twee kilometer hoogte. Via de bloemen en kruiden krijgt de melk nog steeds op een natuurlijke wijze zijn blauwschimmels binnen. De schimmels verdelen zich minder geleidelijk over de kaas. Maar dat maakt hem juist zo mooi. De kaas die er van buiten uitziet als een steen heeft een volle en verfijnde smaak.

Na Italië en Frankrijk is Blue de Termignon doorgemarcheerd naar Nederland. De kaas heeft zelfs de toonbank van onze winkel veroverd. U kan hem niet missen. Wie de roman ‘Kaas’ van Willem Elschot heeft gelezen wist het al, maar Blue de Termignon bewijst het nogmaals: ‘Kaas marcheert altijd’.

What you can read next

Gjetost
Kaas bij de koffie
Kijsrond van Witrik koeien uit Ransdorp bij De Kaaskamer
Stilton, Vijgen in Port en… Port.

Search

Categories

  • De-Kaaskamer-Amsterdam

Recent Posts

  • Emmentaler AOP: de Grote Vriendelijke Reus

    Voor de herfst en winter halen we altijd de ech...
  • De kazen van het Massif du Mont d’Or

    De herfst luidt altijd een smakelijke broedertw...
  • Saint-Marcellin: Tijdloze kaas, zo in een bakje

    Saint-Marcellin is een uitdagend kaasje –...
  • Natuurboerderij Eytemaheert

    In de kop van Drenthe staat sinds 2015 kringloo...
  • Geitenkaas uit de Loire

    Kaas is cultuur, en geitenkaas is dé cultuur va...

Archives

  • november 2020
  • oktober 2020
  • september 2020
  • juli 2020
  • juli 2019
  • oktober 2018
  • maart 2018
  • november 2017
  • oktober 2017
  • augustus 2017
  • juni 2017
  • maart 2017
  • september 2016
  • juli 2016
  • juni 2016
  • mei 2016
  • april 2016
  • maart 2016
  • februari 2016
  • januari 2016
  • december 2015

Runstraat 7, 1016 GJ Amsterdam 

KVK: 72399287
Tel: 020-6233483

All rights reserved, De Kaaskamer van Amsterdam, 2019

Monday: 12:00 – 6:00 pm
Tuesday/Friday: 09:00 am – 6:00

Saturday: 9:00 am – 5:00 pm
Sunday: 12:00 pm – 5:00 pm

  • Home old 2
  • Winkel
  • Lunch
  • Horeca
  • FAQ
TOP