fbpx

SIGN IN YOUR ACCOUNT TO HAVE ACCESS TO DIFFERENT FEATURES

FORGOT YOUR PASSWORD?

FORGOT YOUR DETAILS?

AAH, WAIT, I REMEMBER NOW!
  • LOGIN
  • NederlandsNederlands
    • English English
  • No products in cart.

De Kaaskamer van Amsterdam

  • Home
  • Webshop
    • Mijn account
    • Winkelmand
    • Afrekenpagina
  • Kazen
  • Winkel
  • Lunch
  • Horeca
  • Blog
  • Contact
  • Home
  • De-Kaaskamer-Amsterdam
  • Kijsrond van Witrik koeien uit Ransdorp bij De Kaaskamer
 
0
2015 / Published in De-Kaaskamer-Amsterdam

Kijsrond van Witrik koeien uit Ransdorp bij De Kaaskamer

Kaasmakerij Dikhoeve uit Ransdorp heeft onlangs een nieuw kaasje toegevoegd aan het assortiment: Kijsrond, een heerlijke koemelkse camembert achtige kaas. Kijsrond is volgens De Kaaskamer een perfecte aanvulling op de Skaepsrond, één van onze favoriete lokale biologische evergreens.

Na de overname van een monumentale melkvee boerderij uit 1740, begonnen Willem, Geertje en Alexander Kuiper in 1996 met het houden van schapen voor melkproduktie. Ze startten met het maken van een feta achtige witte kaas en schapenyoghurt, en voegden daar – vrij uitzonderlijk voor een boeren kaasmakerij – de twee witschimmelkazen Skaepsbloem en Skaepsrond aan toe.

De Dikhoeve is een speciale plek: al sinds 2003 biologisch gecertificeerd als kaasmakerij, dragen zij sinds 2011 ook het keurmerk Kwaliteitswaarborg Zorgboerderij voor de dagbesteding die ze bieden aan de diverse cliënten van Stichting Landzijde. Daarnaast kunnen stadse kinderen uit het Amsterdamse basisonderwijs een dagje meedraaien op de boerderij in Ransdorp. Hulpzaam, leerzaam, en leuk natuurlijk.

Kijsrond wordt gemaakt van de melk van Witrik koeien, een oud ras dat in de 17e eeuw veel voorkwam in de omgeving (in Monnickendam is er zelfs een document uit 1344 opgedoken waarbij men het over de verkoop van een aantal Witrikken heeft!). De Witrik werd in 1874 bij invoering van het Nederlands Rundvee Stamboek in de ban gedaan, maar gelukking hield een aantal boeren het ras stiekem in stand.

Dikhoeve is nu bezig een hele kudde van deze dubbeldoel koeien (te houden voor zowel vlees- als melkproduktie) te vormen. De melkproduktie is wat laag – dit oorspronkelijke ras is niet doorgefokt – maar de kwaliteit van de melk is zeer hoog. De Kaaskamer is één van de weinige pekken waar deze nieuwe Kijsrond te vinden is.

 

Komt u proeven?

What you can read next

Heroïnekaas: verslaving was nog nooit zo lekker
Saint-Marcellin: Tijdloze kaas, zo in een bakje
Bleu_de_Termignon
Kaas marcheert altijd

Search

Categories

  • De-Kaaskamer-Amsterdam

Recent Posts

  • Emmentaler AOP: de Grote Vriendelijke Reus

    Voor de herfst en winter halen we altijd de ech...
  • De kazen van het Massif du Mont d’Or

    De herfst luidt altijd een smakelijke broedertw...
  • Saint-Marcellin: Tijdloze kaas, zo in een bakje

    Saint-Marcellin is een uitdagend kaasje –...
  • Natuurboerderij Eytemaheert

    In de kop van Drenthe staat sinds 2015 kringloo...
  • Geitenkaas uit de Loire

    Kaas is cultuur, en geitenkaas is dé cultuur va...

Archives

  • november 2020
  • oktober 2020
  • september 2020
  • juli 2020
  • juli 2019
  • oktober 2018
  • maart 2018
  • november 2017
  • oktober 2017
  • augustus 2017
  • juni 2017
  • maart 2017
  • september 2016
  • juli 2016
  • juni 2016
  • mei 2016
  • april 2016
  • maart 2016
  • februari 2016
  • januari 2016
  • december 2015

Runstraat 7, 1016 GJ Amsterdam 

KVK: 72399287
Tel: 020-6233483

All rights reserved, De Kaaskamer van Amsterdam, 2019

Monday: 12:00 – 6:00 pm
Tuesday/Friday: 09:00 am – 6:00

Saturday: 9:00 am – 5:00 pm
Sunday: 12:00 pm – 5:00 pm

  • Home old 2
  • Winkel
  • Lunch
  • Horeca
  • FAQ
TOP