Kaasmakerij Dikhoeve uit Ransdorp heeft onlangs een nieuw kaasje toegevoegd aan het assortiment: Kijsrond, een heerlijke koemelkse camembert achtige kaas. Kijsrond is volgens De Kaaskamer een perfecte aanvulling op de Skaepsrond, één van onze favoriete lokale biologische evergreens.
Na de overname van een monumentale melkvee boerderij uit 1740, begonnen Willem, Geertje en Alexander Kuiper in 1996 met het houden van schapen voor melkproduktie. Ze startten met het maken van een feta achtige witte kaas en schapenyoghurt, en voegden daar – vrij uitzonderlijk voor een boeren kaasmakerij – de twee witschimmelkazen Skaepsbloem en Skaepsrond aan toe.
De Dikhoeve is een speciale plek: al sinds 2003 biologisch gecertificeerd als kaasmakerij, dragen zij sinds 2011 ook het keurmerk Kwaliteitswaarborg Zorgboerderij voor de dagbesteding die ze bieden aan de diverse cliënten van Stichting Landzijde. Daarnaast kunnen stadse kinderen uit het Amsterdamse basisonderwijs een dagje meedraaien op de boerderij in Ransdorp. Hulpzaam, leerzaam, en leuk natuurlijk.
Kijsrond wordt gemaakt van de melk van Witrik koeien, een oud ras dat in de 17e eeuw veel voorkwam in de omgeving (in Monnickendam is er zelfs een document uit 1344 opgedoken waarbij men het over de verkoop van een aantal Witrikken heeft!). De Witrik werd in 1874 bij invoering van het Nederlands Rundvee Stamboek in de ban gedaan, maar gelukking hield een aantal boeren het ras stiekem in stand.
Dikhoeve is nu bezig een hele kudde van deze dubbeldoel koeien (te houden voor zowel vlees- als melkproduktie) te vormen. De melkproduktie is wat laag – dit oorspronkelijke ras is niet doorgefokt – maar de kwaliteit van de melk is zeer hoog. De Kaaskamer is één van de weinige pekken waar deze nieuwe Kijsrond te vinden is.
Komt u proeven?