In de kop van Drenthe staat sinds 2015 kringloopboerderij Eytemaheert: een natuurinclusieve boerderij met 147 Groningse Blaarkoppen. Maurits en Jessica Tepper boeren met een hele duidelijke missie: ‘De status quo van de landbouw is: veel subsidie, weinig verandering. Wij willen laten zien dat het anders kan.’* Eytemaheert is een zelfstandig boerenbedrijf met een gesloten kringloop, waar alle koeien 100% gras eten. De kaas smaakt daarom fantastisch!
Boerderij Eytemaheert draait op twee belangrijke principes: ‘kringlooplandbouw’ en ‘natuurinclusiviteit’. ‘We hebben onze kringloop gesloten op bedrijfsniveau: wij halen geen voer aan van buiten ons bedrijf, we gebruiken alleen de mest van onze eigen koeien, ook gebruiken we géén kunstmest en we passen geen bestrijdingsmiddelen toe.’** De focus op natuurinclusiviteit vloeit voor een deel voort uit de kringlooplandbouw, maar daarnaast richten ze zich ook op biodiversiteitsherstel (vooral vogels) en een regeneratieve bodem, oftewel boeren in samenwerking met het land dat zichzelf herstelt.
De Blaarkop-kaas van Eytemaheert wordt geproduceerd in samenwerking met Kaaslust uit Veenhuizen en Oosterwolde. De Groninger Blaarkop geeft minder melk dan de bekende Holstein-koeien, maar de melk is rijker aan eiwitten. Hadden we al gezegd dat deze koeien 100% gras eten? Dus geen krachtvoer van mais, bieten, sojaschroot (!), vismeel of restproducten uit de bio-energie (!), maar uitsluitend vers gras en gedroogd gras, geheel van eigen land.
De belegen Groninger Blaarkop-kaas is romig en mild, maar met een geweldige volle smaak en bijzondere diepgang voor een kaas van circa zes maanden. Het goede nieuws is bovendien dat ze nog maar net begonnen zijn. Spoedig rollen er dus ook oudere en opgelegde kazen naar de Runstraat. Dat wil je niet missen!
*De Groene Amsterdammer, 2020, 144(40), p. 28
** Website Eytemaheert, https://eytemaheert.nl/natuurboerderij