De ‘r’ zit weer in de maand. Vroeger betekende dit tijd voor mosselen. Maar die koken we, dankzij gekoelde transporten, tegenwoordig al in juli. Septemberrr stond ook voor de eerste koude dagen, maar vanmorgen werd in Bilt de warmste 12 september ooit gemeten. Zo bedrieglijk als mosselen en de zon zijn, zo betrouwbaar is kaas. Want september staat voor Gruyère en l’Etivaz. Al eeuwenlang.
Gruyère en Etivaz zijn authentieke, rauwmelkse kazen uit de Zwitserse Alpen. l’Etivaz wordt volgens traditioneel recept met de hand en boven het vuur gemaakt. Op 6000 hectare alpenweiden werken in 130 alpenkaasmakerijen, 72 families van mei tot oktober om de kaas te produceren. De rauwe melk wordt ter plekke verwerkt en zit boordevol aroma’s van fijne alpenkruiden.
Gruyère AOP bestaat ook al honderden jaren en wordt internationaal geroemd om zijn typische en fijne aroma’s. Elk jaar worden er honderden tonnen Gruyère gemaakt. Maar de ene Gruyère is de andere niet. En dat geldt ook voor l’Etivaz. Daarom reed de Kaaskamer van Amsterdam naar Frankrijk om zelf te gaan proeven én in te slaan.
Wie de beste kazen zoekt, komt vanzelf terecht in Rungis, vlak onder Parijs. Rungis is de allergrootste versmarkt ter wereld. Een oppervlakte zo groot als de stad Utrecht, waar 24 uur per dag, 12.000 mensen, gemiddeld 6 miljoen euro per uur omzetten aan vis, fruit, groente en vlees. Ja en natuurlijk kaas.
Wij gingen zoals ieder jaar op bezoek bij onze kaashandelaar Yves, een echte connaisseur en een typische Fransman. Vriendelijk, bourgondisch, baret en een uitstekende neus voor goede kaas. Met Yves hebben we de mooiste Gruyères en de heerlijkste Etivaz geselecteerd.
Inmiddels zijn we weer terug met onze kostbare lading. De buit staat klaar om geproefd te worden, samen met een mooi glas Riesling. En of de bladeren van de bomen of de mussen van het dak vallen, u kunt rekenen op de lekkerste Alpenkaas. Op de herfst! En de zomer