fbpx

SIGN IN YOUR ACCOUNT TO HAVE ACCESS TO DIFFERENT FEATURES

FORGOT YOUR PASSWORD?

FORGOT YOUR DETAILS?

AAH, WAIT, I REMEMBER NOW!
  • LOGIN
  • EnglishEnglish
    • Nederlands Nederlands
  • No products in cart.

De Kaaskamer van Amsterdam

  • Webshop
    • My Account
    • Cart
    • Checkout
  • Lunch
  • Horeca
  • Cheeses
  • Store
  • Lunch
  • Horeca
  • Fonduerestaurant
  • Contact
  • Home
  • De-Kaaskamer-Amsterdam
  • Proeven in Parijs
 
0
2018 / Published in De-Kaaskamer-Amsterdam

Proeven in Parijs

De ‘r’ zit weer in de maand. Vroeger betekende dit tijd voor mosselen. Maar die koken we, dankzij gekoelde transporten, tegenwoordig al in juli. Septemberrr stond ook voor de eerste koude dagen, maar vanmorgen werd in Bilt de warmste 12 september ooit gemeten. Zo bedrieglijk als mosselen en de zon zijn, zo betrouwbaar is kaas. Want september staat voor Gruyère en l’Etivaz. Al eeuwenlang.

Gruyère en Etivaz zijn authentieke, rauwmelkse kazen uit de Zwitserse Alpen. l’Etivaz wordt volgens traditioneel recept met de hand en boven het vuur gemaakt. Op 6000 hectare alpenweiden werken in 130 alpenkaasmakerijen, 72 families van mei tot oktober om de kaas te produceren. De rauwe melk wordt ter plekke verwerkt en zit boordevol aroma’s van fijne alpenkruiden.

Gruyère AOP bestaat ook al honderden jaren en wordt internationaal geroemd om zijn typische en fijne aroma’s. Elk jaar worden er honderden tonnen Gruyère gemaakt. Maar de ene Gruyère is de andere niet. En dat geldt ook voor l’Etivaz. Daarom reed de Kaaskamer van Amsterdam naar Frankrijk om zelf te gaan proeven én in te slaan.

Wie de beste kazen zoekt, komt vanzelf terecht in Rungis, vlak onder Parijs. Rungis is de allergrootste versmarkt ter wereld. Een oppervlakte zo groot als de stad Utrecht, waar 24 uur per dag, 12.000 mensen, gemiddeld 6 miljoen euro per uur omzetten aan vis, fruit, groente en vlees. Ja en natuurlijk kaas.

Wij gingen zoals ieder jaar op bezoek bij onze kaashandelaar Yves, een echte connaisseur en een typische Fransman. Vriendelijk, bourgondisch, baret en een uitstekende neus voor goede kaas. Met Yves hebben we de mooiste Gruyères en de heerlijkste Etivaz geselecteerd.

Inmiddels zijn we weer terug met onze kostbare lading. De buit staat klaar om geproefd te worden, samen met een mooi glas Riesling. En of de bladeren van de bomen of de mussen van het dak vallen, u kunt rekenen op de lekkerste Alpenkaas. Op de herfst! En de zomer

What you can read next

Barts-Boekje-de-kaaskamer-van-Amsterdam-550x310
De Kaaskamer van Amsterdam in Bartsboekje
Geef me de vijf!
De Kaaskamer van Amsterdam bij BNR radio

Search

Categories

  • De-Kaaskamer-Amsterdam

Recent Posts

  • Geef me de vijf!

    Goede voeding; de do’s en dont’s vliegen ...
  • Boter, kaas en karnemelk

    Boerderij ‘De Keizershof’ in Zoeterwoude wordt ...
  • De Kaaskamer van Amsterdam bij BNR radio

    Het aantal kaaswinkels in Nederland is de afgel...
  • Kaas bij de koffie

    Een wijs man zei ooit over Noormannen. “In summ...
  • De Kaaskamer van Amsterdam op Sardinië

    Hoe zou onze wereld eruit zien zonder Italië? A...

Archives

  • March 2019
  • November 2018

Runstraat 7, 1016 GJ Amsterdam 

KVK: 72399287
Tel: 020-6233483

All rights reserved, De Kaaskamer van Amsterdam, 2019

Monday: 12:00 – 6:00 pm
Tuesday/Friday: 09:00 am – 6:00

Saturday: 9:00 am – 5:00 pm
Sunday: 12:00 pm – 5:00 pm

  • Home
  • Shop
  • FAQ
  • Lunch
  • Horeca
  • Lunch
  • Horeca
TOP