Saint-Marcellin is een uitdagend kaasje – alleen al omdat het er uitziet als een uitgedroogde slagroomtaart in een tex-mex sausbakje! Maar schijn bedriegt! Saint-Marcellin zit vaak in een schuitje (á la Lyonnaise) zodat je de kaas kunt uitlepelen, bij voorkeur licht verwarmd in de oven of boven een vuurtje.
Saint-Marcellin wordt al heel lang gemaakt in de streek Dauphiné. Het was van oudsher een geitenkaas, zoals heel veel kazen in midden- en zuid-Frankrijk. Saint-Marcellin wordt tegenwoordig zowel van koe- als van geitenmelk gemaakt, en onze Saint-Marcellin á la Lyonnaise is altijd van rauwe koemelk. Hierdoor is ze heerlijk romig en fruitig. Tegelijkertijd is het een zuid-Franse kaas: boers (pittig) en hopeloos ouderwets. En toch is Saint-Marcellin tijdloos, omdat iedere generatie haar verscheidenheid opnieuw ontdekt.
Saint-Marcellin ziet eruit als slagroom doordat het gemaakt wordt van een ongeperste, ongekookte wrongel. Op kamertemperatuur is Saint Marcelin fruitig, zoetig en zacht als kwark: bijzonder geschikt als aperitief en als dessert. Verwarmd wordt Saint-Marcellin iets pittiger, en door de complexiteit van de smaak gaat het ook geweldig als op zichzelf staande tussengang, of als uitsmijter voor het dessert.
Saint Marcelin hebben we altijd op voorraad – en nu weet je waarom. Kom langs in de winkel, of bestel op onze website.