In de afgelopen 10 jaar is het aantal kaaswinkels in Amsterdam met maar liefst 80 procent gestegen naar 55, meldt het CBS. Dat is ongeveer een kaaswinkel per 15.000 inwoners. Hoe houd je je als oudgediende staande in dit geweld? „Je specialiseren en je blijven specialiseren”, zegt Jeroen Arxhoek van Wout Arxhoek aan het Rokin.
SPECIAALZAAK
Sinds 1972 is kaasspeciaalzaak Wout Arxhoek gevestigd in hartje Amsterdam. Een echt familiebedrijf die voor zijn klanten de beste producten uit uiteenlopende streken haalt. „Bij ons komen mensen nog gewoon voor een pondje jong belegen kaas, maar ook voor een lekker Zwitserse kaasfondue, een mooi geitenkaasje of truffels uit Italië”, zegt Arxhoek. „En we zijn beroemd om ons broodje grillworst, dat kan niet iedere kaaswinkel zeggen.”
Veel kaaswinkels die er de laatste jaren bijgekomen zijn, richten zich vooral op toeristen. Een woordvoerder van het CBS vindt dat ook niet zo gek. „Er worden ook kaasroutes aangeboden in de hoofdstad. Het is een bekend Nederlands product. Ik kan me indenken dat toeristen graag een stukje willen proeven.”