Komende dagen is het feest. En dan zitten er van die avonden tussen dat je niet echt aan koken toekomt. De Kaaskamer vindt die avonden misschien wel het leukst, lekkere hapjes en wat te drinken erbij. Wetende dat je morgen eigenlijk fris op het grootste diner van het 2015 zou willen verschijnen of – een week later – eindelijk fris het nieuwe jaar in zou willen gaan, schenk je tóch nog even bij. Ook dit jaar overkomt het ons, met dank aan de combinatie van heerlijke Stilton, huisgemaakte vijgen in port en… port.
Het combineren van wijn & spijs is dé truc om de komende feestdagen door te komen. De overeenstemming tussen de smaken, maar ook de verschillen waarmee de wijn het eten aanvult of opfrist zorgen ervoor dat je met Kerst en Oud & Nieuw rechtop blijft zitten (of staan).
Erg trots op onze Stilton van Colston Bassett, wilden we bij De Kaaskamer dit jaar iets doen met de bekende combinatie van Stilton & Port. Colston Bassett Dairy bestaat al meer dan 100 jaar en maakt de lekkerste Stilton van Engeland. Hun traditionele werkwijze zorgt voor het behoud van een mooie structuur die lekker vol en romig blijft, ook wanneer de kaas wat rijper is. De blauwschimmel zorgt voor een wat aardse smaak die, in combinatie met de rijke melk, wel lijkt ingepakt in boter. Eigenlijk een beetje nootachtig.
De combinatie met port ligt daarbij voor de hand. Deze Portugese versterkte wijn kan met zijn zoete maar wat aardse smaak deze Stilton wel aan. Een bekend stel dus, maar waar wij écht voor vielen is Stilton met Taylor’s 10 year old Tawny. Op houten vat gerijpt, daardoor iets geoxideerd, mild (in tegenstelling tot tawny’s die je wellicht eerder dronk) en toch vol van smaak. Het mildere fruit gaat mooi samen met het ingepakte blauw van de Stilton, de complexiteit van de tawny port versmelt lekker met het nootachtige van de kaas.
Natuurlijk wilde De Kaaskamer jullie op de valreep met iets verrassen. Henny maakte daarom een lekkere toevoeging waarmee je dat plakje vijgenbrood wel weer eens kan laten staan. Heerlijke Spaanse baby vijgjes, half gedroogd en kort ingekookt in port. Niet dat het nodig was om een bruggetje te slaan tussen de Stilton en de Tawny, dus zie het als iets extra lekkers. Het is dit jaar ten slotte nog maar een paar keer feest.